RK Slovenije
Območno združenje Ajdovščina

TEČAJ PRVE POMOČI ZA
DELOVNE ORGANIZACIJE:

3. in 4. 2. 2021 od 16.-19. ure
Več v zavihku Prva pomoč!
 

 

 

Upravljanje piškotkov


KOLEDAR DOGODKOV DNEVNEGA CENTRA RKS-OZRK AJDOVŠČINA 2020/21

V DNEVNEM CENTRU RK Ajdovščina, na Tovarniški cesti 3.g (poleg gasilskega doma), z oktobrom 2020 napovedujemo naslednje dogodke/delavnice, ki so brezplačni za vse prejemnike pomoči RK:

INDIVIDUALNA UČNA POMOČ ZA OSNOVNO ŠOLO
Poteka vsak dan od ponedeljka do petka od 13.30 do 18.00 ure. Namenjena je otrokom iz socialno šibkejših družin, ki imajo težje dojemajo učno snov in potrebujejo pomoč pri pisanju nalog. Na razpolago so jim prostovoljci, ki svoje znanje z veseljem širijo naprej.

PROGRAM POMOČI BREZPOSELNIM
Pomoč pri iskanju dela; pomoč pri pisanju prošenj za delo; svetovanje in pomoč pri povezovanju z delodajalci.

PROGRAM POMOČ STAREJŠIM – izvajamo ga na terenu, pri uporabnikih, ki so onemogli in potrebujejo pomoč. Nudimo lahko nakup živil v trgovini, pomoč v paketih RK za socialno ogrožene in dostavo teh paketov na dom, družabništvo in podobno.

INDIVIDUALNI RAZBREMENILNI POGOVORI
Adriana Ban, diplomirana TCT psihoterapevtka, vam bo pomagala v trenutkih, ko potrebujete pogovor, nasvet ali nekoga, ki vas bo le poslušal. Včasih pomaga že, če vemo, da je nekomu mar za nas, pa čeprav nam ne da neposredne rešitve za naše težave. Nekdo ti osvetli situacijo z druge strani, ti ponudi nov pogled, pa ti že lahko pomaga. Vse kar je potrebno, je da poskusimo. Vabljeni po predhodnem dogovoru na spodnje številke.

PREPROSTE JEDI S PRIZNANIMI KUHARJI
Vsak torek, med 10. in 12. uro se v dnevnem centru učimo kuhanja preprostih jedi v družbi izkušenih kuharjev. Včasih lahko droben nasvet na videz preprosto jed spremeni v obrok božanskih okusov. Druženje, učenje in sprostitev vas čakajo v našem centru. Dobrodošli ob predhodni prijavi.

USTVARJALNICE
Vsak četrtek od 9.00 do 11.00 ure vljudno vabljeni vsi, ki imate željo po ustvarjanju! Na delavnicah izdelujemo voščilnice, klobučke za šivilske igle, različne okraske, rožice iz najlonk, glinene krožničke in še marsikaj drugega. Odprti smo za predloge prostovoljcev, ki bi radi svoje znanje predstavili in podali naprej obiskovalcem dnevnega centra. Sprejemamo tudi različne materiale, iz katerih se lahko ustvari nekaj novega, uporabnega, zanimivega. Za več informacij nas pokličite na spodnje telefonske številke.

ŠIVANJE ZA PROSTI ČAS
Študijski krožek poteka vsako sredo od 13.30 do 15.30 ure. Mentorica in vodja študijskega krožka je Metka Samec z bogatimi izkušnjami in strokovnostjo na šiviljskem in ustvarjalnem področju. Vodila je že več različnih kreativnih delavnic in tečajev šivanja. Njene ideje bodo gotovo navdušile udeležence študijskega krožka. Vsebine in cilji krožka: osnovna znanja ravnaja s šivalnim strojem, ustvarjalno šivanje, druženje, izmenjava znanj in izkušenj. Na krožku bomo med drugim šivali toaletne torbice  za otroke, ki jih RK vsako leto pelje na letovanje. Študijski krožek je primeren tako za začetnike kot tudi tiste, ki že znajo šivati s šivalnim strojem. Vljudno vabljeni vsi, ki ste kreativni in imate željo po ustvarjanju!

IZMENJEVALNICA
Vsako 3. soboto v mesecu poteka od 9.00 do 12.00 ure izmenjava oblačil, obutve, posteljnine ter sadik in semen. Izmenjevalnico vodi Sandra Subotič, okoljsko ozaveščena prostovoljka na RK. Lokacija izmenjevalnice je Regijsko skladišče civilne zaščite Ajdovščina blizu letališča.   Izmenjava poteka tako, da vsak prinešen kos oblačila, sadike,... zamenjate z nečim, kar potrebujete. Vljudno vabljeni vsi!
PROGRAM ZA OTROKE "PETKOVA SPROSTOVALNICA"
Z otroki bomo ob ustvarjanju z različnimi materiali pustili domišljiji prosto pot, daleč od šolskih obveznosti. Popolna sprostitev ob druženju, smehu, igri, ustvarjanju. Obenem pa bomo poskrbeli za polne želodčke s pomočjo lastnih spretnosti. Program poteka enkrat mesečno – zadnji petek v mesecu od 15. do 17. ure v našem dnevnem centru RK Ajdovščina. Vljudno vabljeni!

Prijave in informacije: 08 20 14 359 ali 051 430 722, e-naslov: dnevni.center@ajdovscina.ozrk.si

Podeli:

Dogodki november in december 2018

KOLEDAR DOGODKOV DNEVNEGA CENTRA RK AJDOVŠČINA

V DNEVNEM CENTRU RK Ajdovščina, na Tovarniški cesti 3.g (poleg gasilskega doma), v mesecu NOVEMBRU in DECEMBRU, napovedujemo naslednje dogodke:

VSAK DAN OD PONEDELJKA DO PETKA OD 8.00 DO 12.00 POTEKAJO NASLEDNJI PROGRAMI, KI SO BREZPLAČNI:

Individualna brezplačna učna pomoč za osnovno šolo - vsak dan od ponedeljka do petka popoldan od 13.30 do 18.00 ure. Namenjena je otrokom iz socialno šibkejših družin.
Program pomoči brezposelnim – pomoč pri iskanju dela; pomoč pri pisanju prošenj za delo; svetovanje in pomoč pri povezovanju z delodajalci.
Program pomoč starejšim – izvajamo ga na terenu, pri uporabnikih, ki so onemogli in potrebujejo pomoč. Nudimo lahko nakup živil v trgovini, pomoč v paketih RK za socialno ogrožene in dostavo teh paketov na dom, družabništvo in podobno.

SKUPINI ZA OSEBNO IN DUHOVNO RAST:

Skupina za proučevanje duhovnosti in osebno rast – srečuje se vsako sredo dopoldan od 9.00 do 11.30 ure, pod vodstvom ga. Irene Savič
Začetna skupina za osebno in duhovno rast – prvo srečanje bo dne 8.11.2018, od 9.00 do 11.00 ure, pod vodstvom ga. Irene Savič. Vodila bo uvodno delavnico "Ogledalo". Irena je duhovna raziskovalka tako sebe kot življenja, ter svetovalka, terapevtka, učitelj USUI,Imara in Angelskega reiki-ja. S seboj prinesite zvezek, svinčnik in manjše ogledalo. Prijave do 5.11.2018 na spodnje tel.št. ali e-mail. Toplo vabljeni.

USTVARJALNICE:

Vsak petek od 9.30 do 11.30 ure, kjer izdelujemo rože in ostale predmete iz koščkov odpadnih najlonk (metulji, čebelice, pikapolonice, kačji pastirji). Vljudno vabljeni vsi, ki imate željo po ustvarjanju! Vse delavnice so brezplačne!
Študijski krožek *Šivanje za prosti čas* - pričetek vsak torek, 6.11.2018 od 9.00 do 11.30 ure. Mentorica in vodja študijskega krožka je Metka Samec z bogatimi izkušnjami in strokovnostjo na šiviljskem in ustvarjalnem področju. Vodila je že več različnih kreativnih delavnic in tečajev šivanja. Njene ideje bodo gotovo navdušile udeležence študijskega krožka. Vsebine in cilji krožka: osnovna znanja ravnaja s šivalnim strojem, ustvarjalno šivanje, popravila oblačil, druženje, izmenjava znanj in izkušenj. Po končanem študijskem krožku bomo izdelke razstavili na Novoletnem in Miklavževem sejmu v Ajdovščini. Študjsiki krožek je brezplačen in primeren za začetnike kot tudi tiste, ki že znajo šivati s šivalnim strojem. Vljudno vabljeni vsi, ki ste kreativni in imate željo po ustvarjanju!

IZEMENJEVALNICA:

vsako 3. soboto v mesecu od 9.00 do 12.00 ure, kjer poteka izmenjevalnica oblačil. V mesecu decembru se dobimo dne 15.12.2018 v prostorih dnevnega centra RK Ajdovščina, na Tovarniški cesti 3g, (poleg gasilcev). Izmenjava oblačil bo potekala tako, da vsak prinese s sabo zimska oblačila ter jih zamenja z ostalimi. V našem interesu je, da vsak prinešen kos dobi pravega lastnika. Vljudno vabljeni vsi!

BREZPLAČEN PROGRAM ZA OTROKE – PETKOV * ŽIV ŽAV*:

družili se bomo enkrat mesečno, zadnji petek v mesecu od 15.00 do 17.00 ure popoldan. Prva kuharska delavnica bo dne 23.11.2018 ob 15.00 uri popoldan. Z otroci bomo pripravili mesni, sirov in špinačni burek. Toplo vabljeni vsi, tudi mamice in otroci, da bomo skupaj se naučili pripraviti burek. Delavnica je brezplačna. Druga delavnica je dne 14.12.2018 ob 15.00 uri, kjer bomo iz školjk ustvarili vetrni zvonček. Vljudno vabljeni!

Prijave in info. na vse dogodke na tel.št.: 053664930, gsm. 051430722,

e-naslov; ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Program individualne brezplačne pomoči za osnovno šolo

Program individualne brezplačne "Učne pomoči za osnovno šolo", se izvaja vsak dan od ponedeljka do petka v popoldanskem času do 18.ure. Za učno pomoč nas lahko kontaktirate na spodnje telefonske številke ali e-naslov, po predhodnem dogovoru. Namenjena je otrokom iz socialno šibkejših družin.

Podeli:

Program za otroke petkov "ŽIV ŽAV"

Program za otroke petkov " ŽIV ŽAV", kjer bomo imeli kuharsko delavnico z otroki dne, 20.4.2018. Poteka enkrat mesečno - zadnji petek v mesecu od 15. do 17. ure popoldan, v našem dnevnem centru RK Ajdovščina. Vljudno vabljeni!

Podeli:

Program pomoč starejšim

Program pomoč starejšim - program izvajamo na terenu, na domu oseb, ki so onemogle in potrebujejo pomoč. Nudimo lahko nakup živil v trgovini, pomoč v paketih RK za socialno ogrožene, družabništvo in podobno. Po predhodnem dogovoru nas lahko kontaktirate na tel.: 053664930 / 051430722 ali e-naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Delavnica izdelovanja rož iz najlonk

Delavnica "Vzgoja in presajanje rastlin" dne, 9.4.2018 ob 14. uri popoldan v dnevnem centru RK Ajdovščina, ki jo bo vodila floristka in cvetličarka z veliko izkušenj in znanja na tem področju. Bliža se čas, ko se narava prebuja in mi z njo. Začela se bodo opravila na vrtu, poskrbeli bomo za ureditev okolice hiše, zasadili balkonska korita,... Mogoče potrebujete na tem področju dodatno znanje? Pripravili smo vam delavnico o vzgoji rastlin, kjer se bomo podučili, kako ravnati s sadikami, njihovo vzgojo, gnojenjem, umestitivijo v prostor,... Dotaknili se bomo tudi pomladanskih zelišč; enoletnic primernih za balkonske zasaditve ter sobnih rastlin. Izdelali bomo podtaknjenec, zasadili nasadek in se pogovorili o morebitnih vaših težavah, ki se pojavljajo pri vzgoji rastlin. S seboj lahko prinesete, rastlino, ki vam ne uspeva najbolje in bomo skupaj poiskali rešitev.

Podeli:

Predavanje Demenca in nega dementnega bolnika in Parkinsonova bolezen in nega parkinsonovega bolnika

Dne, 10.4.2018 od 17. do 19. ure, organiziramo v našem dnevnem centru RK Ajdovščina, predavanje na temo "Demenca in nega dementnega bolnika ter Parkinsonova bolezen in nega parkinsonovega bolnika", ki jo bo vodila ga. Majda Sulič - višja medicinska sestra, z večletnimi delovnimi izkušnjami v zdravstvu. Na predavanju bomo izvedeli: "Kaj je demenca, vrste demence, dejavniki tveganja in zdravljenje, demenca in svojci, oskrba bolnika z demenco." V drugem delu predavanja pa bomo izvedeli, kaj je Parkinsonova bolezen, značilnosti teh bolnikov  in njihova oskrba na domu. Predavanje je namenjeno svojcem, ki živijo z bolnikom in tudi drugim.  Predstavitev naj bi bila v sklopu  predavanj na temo: Najpogostejša obolenja in nega bolnika, če bo dovolj zanimanja. Obvezne prijave na : 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si . Vljudno vabljeni!

Podeli:

Delavnica "Vzgoja in presajanje rastlin"

Delavnica "Vzgoja in presajanje rastlin"dne, 9.4.2018 ob 14. uri popoldan v dnevnem centru RK, ki jo bo vodila floristka in cvetličarka z veliko izkušenj in znanja na tem področju. Bliža se čas, ko se narava prebuja in mi z njo. Začela se bodo opravila na vrtu, poskrbeli bomo za  ureditev okolice hiše, zasadili balkonska korita,… Mogoče potrebujete na tem področju dodatno znanje? Pripravili smo vam delavnico o vzgoji rastlin, kjer se bomo podučili, kako ravnati s sadikami, njihovo vzgojo, gnojenjem,  umestitivijo v prostor,… Dotaknili se bomo tudi pomladanskih zelišč; enoletnic primernih za balkonske zasaditve ter sobnih rastlin.Izdelali bomo podtaknjenec,zasadili nasadek in se pogovorili o morebitnih vaših težavah, ki se pojavljajo pri vzgoji rastlin. S seboj lahko prinesete rastlino, ki vam ne uspeva najbolje in bomo skupaj poiskali rešitev.

Podeli:

Izmenjevalnica

Izmenjevalnica, vsako tretjo soboto v mesecu. Tudi v mesecu aprilu dne, 21.4.2018 bomo nadaljevali z izmenjevalnico v našem dnevnem centru RK. Prihajajo toplejši dnevi, zato je čas, da si ponovno osvežimo garderobo.Na izmenjavo lahko prinesete, kak kos oblačila, ki ga zamenjate za drugo oblačilo. S tem si lahko osvežimo garderobo brez nepotrebnega zapravljanja denarja in podaljšamo življenjsko dobo oblekam, ki bi v nasprotnem primeru ostale pozabljene v omarah oz. bi romale v smeti. Vsi, ki ste se udeležili prejšnjih delavnic in tudi novi ste vljudno vabljeni!

Podeli:

Delavnica" Nega obraza z naravno kozmetiko"

Delavnica  "Nega obraza z naravno kozmetiko bo dne, 24.4.2018 OB 17. uri v našem dnevnem centru na sedežu RK Ajdovščina, Tovarniška 3.g (poleg gasilcev). Delavnico bo vodila ga. Nataša Brecelj iz Salona TIA. V uvodu boste slišali nekaj osnovnih informacij o "Aromaterapiji in Aromakozmetiki", v nadaljevanju nasvete o negi kože obraza. Izdelali bomo obrazno masko in serum z eteričnim oljem sivke.Vsak udeleženec bo prejel negovalna izdelka. Obvezne prijave na delavnico na : 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Vljudno vabljeni!

Podeli:

Delavnica "GONG KOPEL"

Delavnica" Gong Kopel", ki bo v mesecu aprilu dne, 25.4.2018 ob 18.00 uri. Organiziramo antistresno "Gong Kopel" v dnevnem centru RK in nanjo vabimo vse, ki si želijo sprostitve in uživanja ob zvokih in vibracijah gonga. Gong Kopel bo vodila priznana gong terapevtka ga.Taša Turk. S seboj prinesite debelejšo ležalno blazino, toplo odejo, plastenko vode in se prepustite zvočnemu popotovanju.

Podeli:

Delavnica" Nabiranje in priprava divjeužitnih rastlin"

Delavnica Nabiranje in priprava divjeužitnih rastlin

Zbirno mesto: Dom krajanov Žapuže dne, 26.4.2018 od 8:30 do 13:30 ure. Delavnico bo vodila ga. Sandra Subotič. Na delavnici se naučimo: prepoznati rastline, poiskati rastišča, čas, način nabiranja in način priprave hrane iz divjeužitnih rastlin. Regrat, divji hmelj, penuše, čemaž, regačica, kopriva, tolščak in drugi pleveli... so užitne rastline, za katere nam ni potrebno skrbeti vsako leto posebej in jih sejati in oskrbovati. Rastejo same, razmnožujejo se tudi same. Kje? Na vrtovih in potkah, ob potokih, med gredicami, za hišo, v zapuščenih kotičkih v bližini hiš, travnikih, na robu gozda... Od nas pa je odvisno samo, da jih naberemo ob pravem času, ko so najbolj polne moči in pravilno pripravimo za našo divjo pojedino. Le-ta je lahko kar na prostem ali v zavetju doma, ob kuhalniku in ostalih dobrotah. Z divje rastočimi užitnimi rastlinami si izboljšamo svojo zdravstveno sliko, naberemo telesno kondicijo, razgledamo po že pozabljeni okolici in nenazadnje se koristno družimo z našimi najbližnjimi, prijatelji, sorodniki in znanci iz okolice. Za pripravo moramo pa točno poznati in ločevati med užitnimi divjimi rastlinami in njihovimi ne tako redkimi dvojnicami. Vse to in še več si lahko privoščite na dopoldanskem sprehodu po obrobju Ajdovščine in Žapuž ter na hitrem kulinaričnem tečaju in degustaciji. Trajanje delavnice je cca. 5 ur. Primerna je za polnoletne. Zaradi lažje organizacije in pogostitve prosimo za prijavo do 20.4.2018 na tel. 05.3664.930 ali 051.430.722 ali e-mail: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Program za brezposelne

Program za brezposelne - svetovanje, pomoč pri pisanju prošenj, pomoč pri iskanju zaposlitve in pomoč pri povezovanju z delodajalci. Z vsakim se individualno pogovorimo. po predhodnem dogovru nas lahko kontaktirate na: 053664930/051430722 ali e-naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Koledar dogodkov mesec maj

KOLEDAR DOGODKOV ZA MESEC MAJ 2018

 • VSAK PETEK, V MESECU MAJU OD 9.30 DO 11.30 URE DOPOLDAN, DELAVNICE IZDELOVANJA ROŽ IZ NAJLONK (ga.ZMAGA ČUK).
 • ZAMIGAJ V DOBRODELNOSTI DNE, 4.5.2018 OD 18.00 DO 20.00 URE V BARU HIŠE MLADIH, DOBRODELNI DOGODEK Z ELEKTRONSKO GLASBO ZA SOCIALNO 0GROŽENE DRUŽINE. ZBIRALI BOMO PROSTOVOLJNE PRISPEVKE(DJ BRTINZZ, LUCA SABATINI, DOMINIC SAB, THE PRESIDENTS IN GA. BOŽIČ NEVENKA).
 • VSAK PONEDELJEK, V MESECU MAJU OD 9.30 DO 12.00 URE DOPOLDAN, DELAVNICE ŠIVANJA (GA. SUZANA BAJC).
 • DAN ODPRTIH VRAT RDEČEGA KRIŽA AJDOVŠČINA IN PRIPRAVA PRESNIH SLADIC DNE, 8.5.2018 OB 18.00 URI (G. ALEX MAR).
 • POTOPISNO PREDAVANJE CAMINO OB 18.00 URI DNE, 9.5.2018 (GA. MOJCA ČUK IN NJENA PRIJATELJICA MOJCA).
 • DELAVNICA ZDRAVILNA MOČ HVALEŽNOSTI DNE,16.5.2018 OD 9.00 DO 11.00 URE DOPOLDAN (GA. IRENA SAVIĆ).
 • IZMENJEVALNICA DNE, 19.5.2018 OD 9.00 DO 12.00 URE VSAKO TRETJO SOBOTO V MESECU (GA. ANDREJA KOBAL).
 • OTROŠKA DELAVNICA ŽIV ŽAV DNE, 25.5.2018 OD 15.00 DO 17.00 URE - IZDELAVA OTROŠKEGA NAKITA IZ KOŠČKOV ODPADNEGA USNJA (GA. NEVENKA BOŽIČ IN ANITA ŽBOGAR BRUS).
 • DELAVNICA LJUBEZEN DO SEBE - KAKO? DNE, 30.5.2018 OD 9.00 DO 11.00 URE DOPOLDAN (GA. IRENA SAVIĆ).

 

Prijave na tel.št.: 053664930,gsm: 051430722, e-naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Vsi dogodki so brezplačni.

Podeli:

Funkcionalna vadba

1. Funkcionalna vadba v juniju dne, (4.6,11.6,18.6 in 25.6.2018) bo jutranja telovadba v dnevnem centru RK Ajdovščina na Tovarniški cesti 3.g, (poleg gasilcev) od 10.00 do 11.00 ure. Predstavljena bo funkcionalna vadba, ki jo bo vodil študent tretjega letnika "Fakultete za šport", Vid Pregelj iz Ajdovščine. Funkcionalna vadba je vadba, pri kateri izvajamo oziroma se učimo pravilno izvajati naravna gibanja, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju (dvigovanje in spuščanje bremen, odpiranje vrat, vstajanje, usedanje) poleg tega pa z njo krepimo telo in ohranjamo zdravje, ter fleksibilnost telesa. V juniju se bomo vsak ponedeljek dobili, podrobneje predstavili eno področje, ki ga lahko z vadbo izboljšamo, ter izvedli primer ure funkcionalne vadbe.  4.6.2018 – osnove funkcionalne vadbe; 11.6.2018 – raztezne vaje; 18.6.2018 – krepitev & stabilizacija; 25.6.2018 – ravnotežje & koordinacija. Vljudno vabljeni.

Prosimo za prijave na spodnje telefonske številke ali e-naslov.: 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Vsi programi in delavnice so brezplačni.

 

 

Podeli:

ŽIV ŽAV

" Živ  Žav", dne 6.6.2018 od 15.00 do 17.00 ure, kjer bomo imeli zaključek učne pomoči  skupaj z izvajalkami in otroki.

Podeli:

Dan v naravi

 

Dan v naravi dne, 7. junija 2018

Prisrčno vabljeni na praktično delavnico: "Dan v naravi". peljali se bomo na posestvo 15 km oddaljeno iz Ajdovščine. Zbirno mesto je lokacija območnega združenja RK v Ajdovščini na Tovarniški 3.g, pri gasilskem domu, v četrtek , 7. junija 2018 ob 8. uri.

Kaj bomo počeli? Spoznavali bomo permakulturni način kmetovanja: izdelava kompostnika,  košnja po starem s koso ali meditacija v gibanju, spoznavanje, nabiranje, priprava in degustacija divjeužitnih rastlin, sajenje in saditev pod senom, naravno gnojenje, urejanje skalnjaka, urejanje malinjaka, kaj in kam s pepelom?, kako uporabimo na vrtu striženo volno, kako se zakuri ogenj v naravi... med drugim bomo na hitro ustvarili izmenjevalnico dobrih stvari: v kolikor imate viška svojih pridelkov, semen, sadik ali lastno ustvarjenih dobrot (marmelade, sirupi, pecivo...), lahko prinesete s seboj. Po spoznavanju in ustvarjanju na zemlji si bomo privoščili enolončnico iz pridelkov z vrta in divjeužitnih zeli.

Obvezna oprema:

dolge hlače in dolg rokav, obutev z debelim podplatom, lastna skodela  /krožnik, žlica, vsaj 1l vode. Zaželjeno je tudi lastno vrtno orodje (motika, grablje, škarje, rokavice itn.). Pridite, koristno in zabavno bo! Prisrčno vabljeni!

Obvezne prijave na tel. 05 366 49 30, 051 430 722 do 6. junija 2018. Prosimo, brez psov, mačk in drugih ljubljenčkov. Delavnico v naravi vodi izkušena vrtnarka, ljubiteljica na

 

Podeli:

Delavnice izdelovanja rož iz najlonk

 

Izdelovanje rož iz najlonk

Vsak petek od 9:30 do 11:30 v našem dnevnem centru  RK Ajdovščina na Tovarniški cesti 3.g (poleg gasilcev). Na  pobudo naših ustvarjalk bomo imeli tudi v juniju ob petkih izdelovanje rož iz najlonk. Vljudno vabljeni vsi, ki imate željo po ustvarjanju!

Podeli:

Predavanje o permakulturnem načinu vrtnarjenja

 

Predavanje o permakulturnem načinu vrtnarjenja dne, 8.6. 2018 ob 18. uri v dnevnem centru RK Ajdovščina na Tovarniški cesti 3.g., (poleg gasilcev)

Predavanje o permakulturnem načinu vrtnarjenja bo imela ga. Ingrid Marc, strokovnjakinja na tem področju in ljubiteljica narave. Na prvem srečanju nam bo predstavila svoj način vrtnarjenja, če bo dovolj zanimanja bomo na naslednjem srečanju tudi obiskali njen vrt  v Lokavcu (spodnja slika).  Permakulturni  način vrtnarjenja  sloni na opazovanju narave in posnemanju njenih vzorcev.  Stremi k temu, da s čim manjšim vložkom energije pridelamo čim več in pri tem "sodelujemo" z naravo. Načrtujemo kolobarjenje in zaporedje posevkov ter mešane posevke rastlin, ki se "dobro razumejo" med sabo. Pomembno je tudi oblikovanje vrtnih površin, ki ga prilagodimo lokalnim pogojem: visoke grede, spiralaste grede, plitvi jarki, terase in gomilaste grede. V permakulturi je veliko prostora za ustvarjalnost. Zametki permakulture segajo v 70. leta kot odgovor na hitro rastoče intenzivno kmetijstvo z monokulturami, ki je naravi in ljudem neprijazno, zastruplja vodo in zemljo ter povzroča erozijo prsti. Glavni poudarek pri permakulturnemu vrtnarjenju je skrb za zdravje zemlje in ljudi.  "Kdor zaseje vrt, zaseje ljubezen." (neznani avtor) by Ingrid Marc. Vljudno vabljeni vsi ljubitelji vrtov in narave.  Obvezne prijave na : 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Predavanje o zakonu o brezplačni pravni pomoči

Predavanje o Zakonu o brezplačni pravni pomoči

Predavanje o Zakonu o brezplačni pravni pomoči bo imela ga. odvetnica Vida Mali Lemut iz Ajdovščine. Predavanje bo v dnevnem centru Rk Ajdovščina dne, 12.6.2018 ob 16.uri. Predavateljica bo skušala v svojem predavanju o brezplačni pravni pomoči predstaviti Zakon o brezplačni pravni pomoči in sicer: Namen brezplačne pravne pomoči:

 • kdo odloča o vlogi za brezplačno pravno pomoč in kam je potrebno vlogo oddati
 • za katera pravna dejanja se lahko zaprosi za dodelitev brezplačne pravne pomoči
 • za katera pravna dejanja se brezplačna pravna pomoč ne dodeli
 • kdo je upravičen do brezplačne pravne pomoči
 • kakšni so pogoji za dodelitev brezplačne pravne pomoči
 • katere dokumente je potrebno predložiti organu, ki odloča o dodelitvi bpp
 • kdaj je potrebno vrniti znesek, ki ga prejme odvetnik, ki je zastopal upravičenca, ki je prejel bpp

Vljudno vabljeni vsi tako brezposelni in ostali. Prijave na tel.št.: 05 366 4930, gsm: 051 430 722, e naslov: ajdovscina.ozrk@ozrks.si .

Podeli:

Izmenjevalnica

 

 

Izmenjevalnica dne, 16.6.2018 v soboto od 9.00 do 12.00 ure v dnevnem centru Rk Ajdovščina na Tovarniški 3.g., (poleg gasilcev). Izmenjevalnico vodi ga. Andreja Kobal. Vljudno vabljeni.

Podeli:

Kdo sem jaz

Toplo vabljeni na brezplačno izkustveno delavnico z naslovom; " Kdo sem jaz ? ". Že iz obdobja našega ranega otroštva igramo vede ali nevede različne vloge, ki smo se jih naučili skozi najrazličnejše odnose, pričakovanja drugih in …..kolikokrat smo si že v življenju rekli, da ne bomo nikoli podobni svojim staršem, pa sedaj ugotavljamo, da smo jim še kako podobni. Zakaj je temu tako? kjer bomo poskušali ugotoviti in  prepoznati  skupne  vzorce, ter se  z ozaveščanjem le teh  približati  svojemu bistvu. Srečali se bomo v dnevnem centru Rk Ajdovščina, Tovarniška cesta 3.g, Ajdovščina, dne, 12. 6. 2018, od 9.00 do 11.00 ure. Delavnico vodi ga. Irena Savič, raziskovalka sebe in življenja, ter svetovalka, terapevtka, učitelj Usui, Imara in angelskega reiki-ja. S seboj prinesite zvezek, svinčnik.

Podeli:

Ogledalo

Edina oseba, ki lahko spremeni naše življenje je oseba v ogledalu, je nas najboljši in največji prijatelj pa tudi kritik, vedno je tu , vedno nam stoji ob strani in nas nikoli ne zapusti. Vabljeni na brezplačno izkustveno delavnico z naslovom; " Ogledalo " srečali se bomo v dnevnem centru Rk Ajdovščina, Tovarniška cesta 3.g, Ajdovščina, dne 28.6.2018, od 9.00 do 11.00 ure. Delavnico vodi ga. Irena Savič, raziskovalka tako sebe kot življenja, ter svetovalka, terapevtka, učitelj Usui, Imara in angelskega reiki-ja. S seboj prinesite zvezek, svinčnik in manjše ogledalo. Prijave in info. na tel.št.: 05 366 4930, gsm.051 430 722, e-naslov; ajdovscina.ozrk@ozrks.si . Toplo vabljeni.

Podeli:

Socialno podjetništvo na podeželju

. SOCIALNO PODJETNIŠTVO NA PODEŽELJU

Predavanje bo dne, 29.6.2018 ob 17. uri v prostorih dnevnega centra RK Ajdovščina, na Tovarniški cesti 3.g. Predavanje bo imela ga. Darja Zadnik, svetovalka, specialistka za razvoj podeželja. Predavanje o Socialnem podjetništvu s poudarkom na podeželju in kmetijstvu bo po vsebini zajemal:

 • Kaj je socialno podjetništvo
 • Socialno podjetništvo v Sloveniji in EU
 • Zakon o socialnem podjetništvu
 • Socialno podjetje  - prednosti  in možne težave ali slabosti
 • Status socialnega podjetja
 • Socialni podjetnik, zakaj postati socialni podjetnik
 • Finančni viri
 • Spodbujanje socialnega podjetništva na področju kmetijstva in podeželja preko ukrepov Programa razvoja podeželja 2014-2020
 • Primeri dobrih praks v Sloveniji in v tujini
 • Primer dobre prakse kmetija Brinjevka, Mali dol pri Komnu

Vljudno vabljeni.

Prosimo za prijave na spodnje telefonske številke ali e-naslov.: 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si. Vsi programi in delavnice so brezplačni.

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ajdovščina